Op deze pagina verzamelden wij enkele barbecuetips.
Veiligheidstips
Barbecuen is een leuke gezellige en lekkere bezigheid. Maar als er iets echt mis gaat kan het ook weer snel over zijn met de pret. Zorg daarom dat u voldoende aandacht aan de veiligheidsaspecten heeft besteed.
Hieronder treft u enkele tips aan die de kans op ongelukken sterk terug kunnen dringen:
- Zorg dat de barbecue op een stevige stabiele ondergrond staat.
- Zet de barbecue bij voorkeur niet tegen een muur i.v.m. de stralingswarmte.
- Laat de werking van de barbecue door uw leverancier demonstreren.
- Zorg ervoor dat de barbecue op de juiste wijze aan de gasfles is gekoppeld.
- Zorg voor het geval er iets gebeurt voor een emmertje met zand in de buurt van de barbecue.
- Draai bij problemen eerst de gasfles dicht.
- Zorg dat de barbecue goed warm is voordat u begint.
- Laat de producten goed gaar worden.
- Zet het vlees dat niet direct wordt gebruikt in de koeling.
- Ga niet zelf experimenteren als u problemen heeft met gas of spiritus maar vraag duidelijk advies.
Welk vlees is geschikt voor welke barbecue?
Bereidingstips
Vlees dat om een langere bereidingstijd vraagt (bijvoorbeeld schouderkarbonades, saucijsjes, verse worst, spare ribs, lever, gehaktballen en kippenpoten), kun je van tevoren even koken in bouillon. Het vlees is dan al (bijna) gaar en krijgt op de barbecue nog een knapperig korstje en een lekkere smaak.
Als je satés maakt, gebruik dan het liefst niet te mager vlees. Hoe magerder het vlees, des te harder en droger het bij te lang barbecuen wordt. Het smakelijkst voor saté zijn uitgebeende schouderkarbonades.
Om te voorkomen dat gehaktballetjes of hamburgers uit elkaar vallen, kun je ze eerst voorbakken of wellen in hete bouillon. Dep ze, voordat je ze op de barbecue legt, wel even droog en smeer ze in met wat olie.
Houten stokjes hebben het nadeel dat ze snel verbranden. Dit kun je voorkomen door de stokjes van tevoren een tijdje in een bakje met water te leggen. Het hout zuigt zich dan vol vocht, waardoor de stokjes langer op de barbecue kunnen liggen zonder te verbranden.
Als je spiesen maakt van verschillende soorten vlees, zorg dan dat de stukjes vlees die rood of rosé rundvlees) moeten blijven, groter zijn dan de stukjes vlees die echt moeten garen (varkensvlees). Zo worden alle ingrediënten op de juiste manier gegrild.
Ga je vlees met een vet randje grillen, snij dit vet dan op meerdere plaatsen in. Hiermee voorkom je het omkrullen van het vlees tijdens het grillen. Verdeel het vlees en de spiesen over een aantal schalen, dek ze af met plastic folie en zet ze tot een uur voor gebruik in de koelkast. Begin met één schaal en laat de rest nog even in de koeling.
Bestrijk het vlees met weinig olie en kruid het eventueel. Strooi er geen zout over. Dat onttrekt vocht aan het vlees, waardoor het vlees minder sappig blijft en geen mooi bruin korstje krijgt.
De instelling van de barbecue
De afstand van het rooster tot de kooltjes bepaalt de temperatuur op het rooster: 20 cm boven de kooltjes is geschikt voor stukken vlees die rood of rosé gegeten worden (zoals biefstuk) en 45 cm is geschikt voor vleessoorten die door en door gaar gegeten worden (zoals hamburgers en worstjes).
Tips voor het barbecuen zelf
Draai het vlees pas om wanneer het vanzelf loslaat. Dat gebeurt altijd vanzelf, want vlees dat gaar wordt krimpt iets in en trekt zichzelf daardoor van het rooster los, zonder dat je het kapot trekt. Zorg er bovendien voor dat het vlees niet verbrandt en zwart wordt. Verbrand vlees is namelijk niet lekker en heel ongezond. Snijd daarom zwart verbrande randjes altijd van het vlees af.
Een hygiënetip
Enkele kindertips
Laat kinderen zelf vormpjes uit vleeswaren, groenten en fruit steken of snijden. Zo kunnen ze hun eigen spies samenstellen en op de barbecue leggen.
Verpak vlees of vleeswaren in combinatie met groenten en fruit in folie (trouwens niet alleen lekker voor de kinderen).
Reiniging van roosters en briketten
Nadat u eten rechtstreeks op de roosters heeft bereid, brandt u roosters en briketten schoon zodat uw barbecue klaar staat voor de volgende keer dat u hem wilt gebruiken. U doet dit door de barbecue gedurende 2 minuten met gesloten deksel op de hoogste stand te laten branden. Blijf bij de barbecue in de buurt! We raden u aan een kookwekker te gebruiken, zodat u de tijd niet kunt vergeten.
Nadat u de barbecue heeft uitgedraaid gebuikt u een borstel met koperen haren en een lange steel om de roosters schoon te maken. Vergeet niet dat de barbecue heet is. Bescherm uw handen met ovenwanten. Het is niet nodig de roosters en warmhoudrooster na elke barbecue af te wassen. Geeft u hier toch de voorkeur aan, gebruik dan een sopje van water en een milde zeep. Tot slot spoelt u grondig na. Gebruik voor dit doel geen ovenreiniger.
Voor een grondiger reinigen van de barbecue en de briketten wacht u tot de barbecue is afgekoeld, u draait dan de briketten om en bedekt het barbecueoppervlak voor ¾ deel met aluminiumfolie, de glanzende kant naar beneden. Dan zet u het gas gedurende 5 minuten op de hoogste stand. Het deksel is gesloten. Wacht tot de barbecue is afgekoeld voordat u de folie van de roosters verwijdert. Let op de tijd!
Bron: www.donders.com (Veldhoven)
Tips en technieken
Bacteriën zijn levende organismen die het snelst groeien en zich vermenigvuldigen in warme en vochtige levensmiddelen. Marineer vlees in de koelkast en neem het een half uur voor de bereiding eruit, als u wilt beginnen met barbecueën op kamertemperatuur. Bak hamburgers tot ze een temperatuur binnenin hebben van 68 graden Celsius (of 155 graden Fahrenheit) of totdat het vlees niet meer rood is van binnen. Het eten van niet gaar, gemalen rundvlees kan een soort voedselvergiftiging veroorzaken die de “Hamburgerziekte” heet. De ziekte ontstaat doordat het vlees besmet is door een reeks E. colibacillen die kunnen overleven en ernstige ziekten veroorzaken wanneer het vlees niet goed gaar gebakken is. Gebruik een schoon bord en schoon keukengerei voor het bereide vlees. Hierdoor voorkomt u kruisbesmetting.
U mag geen marinades bewaren om later te gebruiken. Als u het wilt opdienen bij uw vlees, zorg dan dat het eerst heeft gekookt. Gebruik altijd een vleesthermometer om te bepalen of het vlees dat u aan het bereiden bent, de juiste temperatuur heeft bereikt. Niet alleen kunt u er daardoor zeker van zijn dat eventuele bacteriën gedood zijn, ook voorkomt het dat u uw vlees niet te gaar maakt. U kunt er zeker van zijn dat u iedere keer malse en sappige kippengerechten of braadstukken heeft.
Als u klaar bent met grillen, laat de grill dan nog 5 minuten op HOOG staan om overgebleven voedsel en vet van de grill te verwijderen. Was gevogelte grondig alvorens het te bereiden. Gril grote kippen en kalkoenen met gebruik van een vleesthermometer, tot een kerntemperatuur van 82 graden Celsius (180 graden Fahrenheit)
Bron: www.donders.com (Veldhoven)
De gaartest
Hier volgt een tip! Om te bepalen of een steak gaar is vergelijkt u de stevigheid van het vlees met de vlezige kant van uw hand, onder de duim. Met uw linkerwijsvinger raakt u even het topje aan van de linkerduim. Geen druk uitoefenen, even aanraken is genoeg. Met uw rechterwijsvinger duwt u zacht in het vlezige deel onder de linker duim. Wat u voelt, is het gevoel van een rode steak. Raak nu de steak aan. Voor medium gebruikt u de middelvinger van uw linkerhand om het vlezige deel van de duim aan te raken. Voor gaar (well done) gebruikt u uw ringvinger van uw linkerhand en voilà…. Altijd perfect gegrilde steaks!
Bron: www.donders.com (Veldhoven)
Steekvlammen
De vetten en sappen die van het vlees op de hete briketten druipen veroorzaken steekvlammen die gerechten, bereid boven open vuur, juist die kenmerkende smaak geven. Echter, te veel steekvlammen moeten vermeden worden want zij kunnen uw gerechten bederven.
Gewone oorzaken van overmatig vuur zijn een te hoge stand van het gas, de aanwezigheid van te veel vet in de gerechten of een opeenhoping van vet op de briketten. Geadviseerd wordt vlees te grillen op stand LAAG of MEDIUM, vooral als u langere tijd grilt boven open vuur. Verwijder al het overtollige vet van het vlees en gevogelte voordat u het op het rooster legt.
Voorkom opeenhoping van vet op de briketten door ze na elke barbecue schoon te branden. Doen zich te veel steekvlammen voor dan draait u het gas LAAG of zet u een brander uit. Dan verplaatst u het vlees naar het rooster boven de brander die u heeft uitgedraaid. U dooft overmatige vlammen door een beetje zuiveringszout (natriumcarbonaat) te sprenkelen op de briketten.
Gebruik nooit water
(Bron: www.donders.com (Veldhoven)
De indirecte methode d.m.v. hete lucht (druipschaal)
De indirecte grillmethode is een langzame bereidingswijze die gebruikt wordt door ervaren barbecuegenieën wanneer zij grotere stukken vlees moeten bereiden, zoals braadstukken en kalkoenen. Zoals de uitdrukking al zegt, wordt het voedsel niet direct boven de briketten bereid, maar indirect gegaard door middel van de circulatie van hete lucht. Er zijn twee manieren, beide gebaseerd op de langzame bereidingswijze met het deksel gesloten. De resultaten? Zorgeloos barbecuen met weinig kans op steekvlammen!
Kenmerken van deze methode:
- Langzame gaartijd
- Niet bedruipen
- Niet draaien
- Geen steekvlammen die de smaak en geur bederven
Grote stukken vlees, zoals braadstukken en kalkoenen, kunnen perfect bereid worden door middel van de hete luchtmethode, met gebruik van een druipschaal met daarin wat bereidingsvocht. Door het deksel te sluiten creëert u een situatie met circulerende, hete lucht die gelijk is aan een gewone oven. Wanneer u te werk gaat volgens de druipschaal methode, dan bent u iedere keer verzekerd van een sappig en smakelijk braadstuk.
De hete luchtmethode m.b.v. de druipschaal
Techniek
Verwijder het warmhoudrooster en de roosters. Zet de druipschaal boven op de keramische briketten, precies midden onder het braadstuk dat u wilt bereiden. Giet wat water in de druipschaal. Afhankelijk van hetgeen u bereidt, kunt u ook sap toevoegen van citroen, ananas, sinaasappel of cranberry. Ook appelsap, witte of rode wijn zijn zeer geschikt. Dit alles geeft een extra smaak aan uw gerechten. Leg de roosters weer op hun plaats. Verwarm de barbecue gedurende 5 minuten voor en draai dan beide branders LAAG. Plaats het braadstuk of kalkoen rechtstreeks op het rooster, midden boven de druipschaal. Bij deze methode is het deksel altijd dicht. Sappen en vet in de druipschaal worden omgezet in rook en damp. Deze stijgen op en bedruipen het vlees automatisch. Zo wordt aan het vlees die unieke buitenlucht smaak en geur toegevoegd, die op geen enkele andere manier verkregen kan worden. Heeft u deze manier van bereiden eenmaal uitgeprobeerd dan zult u het hele jaar door niet anders meer willen. Het is niet nodig het vlees te keren of te bedruipen.
Bereidingstijden
Bereidingstijden kunnen variëren, afhankelijk van de weersgesteldheid (bijvoorbeeld wind en temperatuur). Gebruik een vleesthermometer bij het bereiden van vlees om er zeker van te zijn dat de juiste maat van gaarheid, sappigheid en malsheid is bereikt. Plaats de punt van de thermometer in het midden van het dikste deel van het vlees. Zorg dat de punt niet tegen de grillstaaf of bot aan komt. De punt mag ook niet in het vet steken. Let op de gaartijden en kerntemperaturen, zoals eerder vermeld. Laat het vlees na bereiding nog 20 minuten afgedekt rusten alvorens het aan te snijden. Ondertussen zal het vlees nog nagaren.
Niet droog staan
Zorg ervoor dat de druipschaal niet droog komt te staan! Omdat het mengsel in de druipschaal opwarmt verdampt het en stijgt het op waardoor het vlees wordt bedruipt. Maar daardoor vermindert het mengsel in de schaal. Controleer die dus regelmatig en gebruik een kannetje of een sprenkelaar om voorzichtig wat vocht toe te voegen. Tijdens de bereiding zal er vet van het braadstuk of gevogelte in de schaal druipen. Als de druipschaal droog staat, zal dit vet te warm worden en in brand vliegen. Mocht dit gebeuren, draai dan de branders dicht, open het deksel en blus het vuur met zout of zuiveringszout.
Nagaren
Nadat een braadstuk van de grill is gehaald, moet het nog ongeveer 20 minuten afgedekt rusten alvorens het aan te snijden. Hierdoor stijgt de kerntemperatuur hetgeen resulteert in een nog gelijkmatiger gebraden product. Denk eraan dat de kerntemperatuur dan nog zo’n 10 graden Celsius (of 18 graden Fahrenheit) kan stijgen. Wanneer u een groot braadstuk bereidt kunt u dus beter iets eerder stoppen dan pas wanneer de gewenste eindtemperatuur is bereikt.
Contacteer ons
Het kan best zijn dat u nog bepaalde vragen heeft over de barbecuetips van Slagerij Bossers Vlees, uw slager . In dat geval raden we u aan om meteen contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag verder.