F.A.Q.

Bossers vlees - Oisterwijk - F.A.Q.Hieronder treft u de vragen en bijbehorende antwoorden van een aantal vragen die wij in onze winkels vaak krijgen over vlees. Indien u andere vragen ook op deze site beantwoord zou willen zien, meldt dat dan bij ons.
In de winkels kunt u uw vragen natuurlijk zelf ook direct stellen.

De volgende vragen worden nu reeds op onze site beantwoord :

· Hoeveel vlees wordt er geadviseerd per dag te eten ?
· Hoe lang kan ik vlees bewaren ?
· Hoe kan ik diepgevroren vlees het beste ontdooien ?
· Waar moet ik verder rekening mee houden bij het kopen, bewaren en bereiden van vlees?
· Hoe lang kan ik gehakt bewaren?
· Is varkensvlees vetter dan andere vleessoorten?
· Hoe kan ik het beste bakkerellen?

Hoeveel vlees wordt er geadviseerd per dag te eten ?

Indien u ongeveer 100 gram (rauw gewogen) vlees en 1 à 2 plakjes vleeswaren per dag eet, levert dit een belangrijke dagelijkse bijdrage aan voldoende voedingsstoffen in de voeding. De genoemde hoeveelheden gelden voor volwassenen en kinderen van 12-20 jaar.

Voor kinderen van 4-12 jaar zijn de grootten van de portie ongeveer 65-100 gram vlees en 1/2-1 plakje vleeswaren. Indien u deze hoeveelheden aanhoudt, is dit een uitstekende basis voor een gezond dagmenu.

Hoe lang kan ik vlees bewaren ?

Vers vlees, ook voorverpakt vlees, moet altijd worden bewaard in de koelkast of in de diepvries. Vers vlees kan in de koelkast (bij een temperatuur van 2 tot 5 graden Celsius) één tot twee dagen worden bewaard, gehakt maximaal 1 dag.

Door vlees in de verpakking van de slager te laten of het op een bord te leggen, afgedekt met folie, voorkomt u dat het uitdroogt. In de diepvries kunt u vers vlees aanzienlijk langer bewaren, namelijk één tot drie maanden.

Hoe kan ik diepgevroren vlees het beste ontdooien ?

Diepgevroren vlees kunt u het beste in de koelkast ontdooien. Zet het vlees daartoe al een dag van tevoren in de koelkast.

Waar moet ik verder rekening mee houden bij het kopen, bewaren en bereiden van vlees?

Bij het kopen, bewaren en bereiden van vlees zijn dit een aantal tips waar u, naast de andere opmerkingen op deze pagina nog rekening mee kunt houden:
· Gebruik in de zomermaanden een koeltas als u boodschappen doet.
· Bewaar vers vlees altijd in de koelkast (of vriesvak).
· Zorg ervoor dat vlees zo kort mogelijk buiten de koelkast ligt.
· Leg het vlees nooit in de zon.
· Gebruik nooit hetzelfde keukenmateriaal voor zowel rauw als bereid vlees.
· Leg vlees dat inmiddels bereid is niet meer terug op een bord waar rauw vlees op
· heeft gelegen.

 

Hoe lang kan ik gehakt bewaren ?

Consumeer gehakt altijd op de dag van aankoop! Eventueel is het gehakt in te vriezen. Als u dit doet, dan moet u het wel in de koelkast ontdooien !

 

Is varkensvlees vetter dan andere vleessoorten?

Varkensvlees wordt door veel mensen geassocieerd met 'vet'. Dit is niet terecht, want er zijn ook magere varkensvleessoorten zoals bijvoorbeeld fricandeau, hamlappen, schnitzels en varkensoesters.

Hoe kan ik het beste bakkerellen?

Bekkerellen is een nieuwe bereidingstechniek, waarbij het vlees heerlijk sappig blijft.

Bakkerellen gaat als volgt:
· Haal het vlees uit de koelkast. Masseer het vlees met olijfolie, peper en/of kruiden. Laat het vlees minimaal 30   minuten afgedekt buiten de koelkast op temperatuur komen.
· Verwarm een (anti-aanbaklaag) koekenpan even voor op een hoog vuur. Zet daarna het vuur op halve stand.   Leg het vlees voorzichtig in de pan. De pan is op temperatuur wanneer het vlees zachtjes sist.
· Bak het vlees zachtjes door het regelmatig over de bodem te schuiven met een spatel (geen vleesvork) en   veelvuldig te keren. Het vlees zal tijdens het bakken zachtjes garen en mooi lichtbruin kleuren.
  Haal het vlees uit de pan, zout het en laat het even rusten.

Bakkereltijden (per 100 gram):
· Varkensvlees, kalfsvlees en lamsvlees (bijvoorbeeld filetlapjes) circa 4 minuten bakken
· Oesters, medaillons en koteletten per 100 gram circa 6 minuten.
· Rundvlees, bijvoorbeeld biefstuk van de haas, lende-, kogel- en Hollandse biefstuk, circa 2 à 3 minuten bakken.

Laatste bakkereltip:
· Zout het vlees direct na het bakken!, dan trekt het er snel in en blijft het vlees lekker sappig.

Back to Top Proximedia